Potrawka z mięsa z rosołu
Założę się, że przynajmniej raz w życiu nagotowaliście za dużo rosołu i nie wiedzieliście, co z tym fantem zrobić. Sama nie umiem ugotować rosołku w ilości mniejszej niż 2,5 litra, więc często zdarza mi się wykorzystywać mięso i warzywa z rosołu do innych potraw. Dziś polecam Wam potrawkę, która świetnie będzie pasować zarówno do ziemniaków, jak też kaszy czy ryżu.
Potrzebne nam:
- 500 ml bulionu
- mięso z rosołu ( u mnie kawałek szpondra wołowego i 4 podudzia z kurczaka)
- marchewka i pietruszka z rosołu
-2,5 łyżki mąki
- pieprz
- sól himalajska
- suszony lubczyk
Dodatkowo:
- kasza, ryż czy co tam lubicie ;)
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotową wykładamy na talerz. W garnuszku zagotowujemy bulion z pokrojonymi warzywami i mięsem. Trochę płynu odlewamy do szklanki i gdy nieco przestygnie rozrabiamy z mąką. Dodajemy do gotującego się bulionu i gotujemy przez kolejne 5-10 minut do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku i wykładamy na talerz. Ja podaję z buraczkami lub kiszoną kapustą ;)
A na to bym nie wpadła! Pewnie następnym razem wykorzystam :D
OdpowiedzUsuńJa tak robię za każdym razem jak jest rosół :D
Usuń