Pączki z dżemem truskawkowym




 Mimo, że tłusty czwartek już dawno był, postanowiłam zabrać się za pączki. Wiem, wiem... Zaczął się sezon szczególnego dbania o linię i pewnie wiele dziewczyn stwierdzi, że upadłam na głowę. Może i tak, ale czy jest coś lepszego od własnoręcznie zrobionych słodkości? W końcu latem wcale nie jemy tak wiele i te kilka kalorii więcej nam nie zaszkodzi.. :P

 Potrzebujemy:
 * opakowanie drożdży w proszku
 * pół szklanki oleju
 * 5 żółtek
 * 1kg mąki
 * 2 szklanki mleka
 * 3 łyżki cukru
 * 1/4 kostki margaryny
 * cukier waniliowy (nie mylić z wanilinowym!)
 * kieliszek wódki
 * olej do smażenia
 * dżem do nadziewania

 Przygotowanie:
 Podgrzewamy mleko z cukrem i margaryną. Drożdże łączymy z olejem i żółtkami. Wszystkie składniki mieszamy razem i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie formujemy w dłoniach pączki i odkładamy do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy 2-3 litry oleju. Wrzucamy delikatnie pączki i smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe układamy na papierowych ręczniczkach żeby odsączyć nadmiar oleju. Gdy wystygną, nadziewamy je dżemem za pomocą szprycy cukierniczej i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze