Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną



 Dawno nie jadłam pieczarkowej, więc postanowiłam w końcu ją przygotować. Nie jadam zbyt często ziemniaków, dlatego zastąpiłam je zdrowszą kaszą jęczmienną. Dodatek koperku działa odświeżająco i nadaje wiosenny wygląd.

Potrzebne nam:
- 500 g małych pieczarek
- średnia marchewka
- cebula
- pęczek koperku
- 1/3 kostki masła
- sól

- pieprz czarny mielony
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
- kostka bulionowa

Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w niezbyt dużą kostkę i podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pieczarki, podsmażać razem jakieś 5 minut. Następnie posolić i gdy pieczarki puszczą sok, dusić całość kolejne 5 minut. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, liść laurowy oraz ziele angielskie i zalać 1 litrem gorącej wody. Rozpuścić kostkę bulionową i wsypać kaszę jęczmienną. Gotować około 20-30 minut aż marchewka zmięknie a kasza się ugotuje. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z poszatkowanym drobno koperkiem.


Komentarze