Chłodnik truskawkowy z serkiem waniliowym



 Truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Inspirację znalazłam już rok temu w jakimś miesięczniku, jednak w Holandii truskawki nie nadawały się do niczego :( Jednak będąc już w kraju i mając do dyspozycji takie ilości truskawek (mieszkam zaraz przy bazarze) nie mogłam przejść obojętnie obok tego przepisu. Zmiksowane i lekko doprawione truskawki w połączeniu z kremowym serkiem i płatkami czekolady to prawdziwa eksplozja smaku, wręcz idealna na letni deser.



Potrzebne nam:
- około 60 dag truskawek
- 3 łyżeczki miodu
- spora szczypta imbiru
- 1/2 szklanki wody
- pół laski wanilii
- serek homogenizowany o smaku waniliowym (ale może też być np. kokosowy)
- odrobina czekolady startej na dużych oczkach lub za pomocą noża

Przygotowanie:
 Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Kilka najładniejszych odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować za pomocą blendera z dodatkiem wody, imbiru i miodu. Dodać ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii i ponownie zmiksować. Wstawić na godzinę do lodówki. Tuż przed podaniem chłodnik przelać do małych miseczek. Na wierzchu ułożyć po 1-2 plasterki truskawek, kleks serka homogenizowanego i całość posypać wiórkami z czekolady.




Komentarze