Muszle z łososiem i sosem pieprzowym




Ostatnio polując na promocje wypatrzyłam bardzo ładne brzuszki z łososia. W mojej głowie niemal od razu pojawił się pomysł na pyszne danie, dlatego bez ociągania je kupiłam. Do tego makaron muszle, śmietana, trochę pieprzu i powstało pyszne i bardzo sycące danie. Pewnie większość z Was stwierdzi w tym punkcie, że powinnam kupić po prostu kawałek wędzonego fileta, bo brzuszki śmierdzą tranem... Może i tak, ale tylko jeśli nie są dobrze oczyszczone. Dlatego zapraszam do lektury, a może i Wy się skusicie :)



Potrzebne nam:
- 500g wędzonych brzuszków łososiowych
- duży kubełek śmietany 18%
- 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach
- trochę soli
- makaron muszle (ok. 18 sztuk)
- przyprawa do ryb
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
- pieprz cytrynowy
- plasterki cytryny do dekoracji

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy od skóry i dokładnie odkrawamy tłuszcz, po czym mięso dzielimy rękoma na mniejsze kawałki. Śmietanę wlewamy do dużego rondla lub na patelnię z wysokim brzegiem i podgrzewamy. Zielony pieprz rozbijamy tłuczkiem lub w moździerzu, uważając żeby go zbytnio nie rozdrobnić. Wsypujemy do śmietany razem z pieprzem czarnym, cytrynowym, solą i odrobiną przyprawy do ryb. Mieszając gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny jako ciepłą przystawkę lub danie główne.

Komentarze