Wytrawne muffiny w dwóch odsłonach




 Babeczki idealne na imprezę. Doskonałe dla osób, którym znudziło się słodkie wydanie tego smakołyku. Dwie wersje do wyboru, ale oczywiście można w nich połączyć wszystko, na co macie ochotę.

Muffiny z szynką i serem żółtym




Potrzebujemy:
- 15 dag mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki stopionego masła
- 0,5 papryki
- 3 plastry szynki konserwowej
- 10 dag żółtego sera tartego
- pieprz, chilli
- 2 szczypty soli



Przygotowanie:
 W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i żółtym serem. W drugiej misce łączymy jajka, mleko i masło. Masę jajeczną przelewamy do mąki, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojoną w kwadraciki lub paski szynkę. Doprawiamy pieprzem i chilli. Mieszamy. Przekładamy do foremek na muffiny i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut.


Muffiny z serem feta i oliwkami




Potrzebujemy:
- 15 dag mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki stopionego masła
- 0,5 papryki
- 3/4 szklanki oliwek zielonych
- 10 dag sera feta
- pieprz, zioła prowansalskie
- 2 szczypty soli

Przygotowanie: Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w sporej misce. w drugiej łączymy jajka, mleko i masło. Masę jajeczną dodajemy do mąki, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone na połówki oliwki oraz pokrojone w drobną kostkę paprykę i ser feta. Mieszamy do połączenia składników, przekładamy do foremek na muffiny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 minut.

Przekąski Sylwestrowe

Komentarze