Wytrawne muffiny w dwóch odsłonach
Babeczki idealne na imprezę. Doskonałe dla osób, którym znudziło się słodkie wydanie tego smakołyku. Dwie wersje do wyboru, ale oczywiście można w nich połączyć wszystko, na co macie ochotę.
Muffiny z szynką i serem żółtym
Potrzebujemy:
- 15 dag mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki stopionego masła
- 0,5 papryki
- 3 plastry szynki konserwowej
- 10 dag żółtego sera tartego
- pieprz, chilli
- 2 szczypty soli
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i żółtym serem. W drugiej misce łączymy jajka, mleko i masło. Masę jajeczną przelewamy do mąki, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojoną w kwadraciki lub paski szynkę. Doprawiamy pieprzem i chilli. Mieszamy. Przekładamy do foremek na muffiny i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut.
Muffiny z serem feta i oliwkami
- 15 dag mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki stopionego masła
- 0,5 papryki
- 3/4 szklanki oliwek zielonych
- 10 dag sera feta
- pieprz, zioła prowansalskie
- 2 szczypty soli
Przygotowanie: Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy w sporej misce. w drugiej łączymy jajka, mleko i masło. Masę jajeczną dodajemy do mąki, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone na połówki oliwki oraz pokrojone w drobną kostkę paprykę i ser feta. Mieszamy do połączenia składników, przekładamy do foremek na muffiny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Kochani, bardzo się cieszę, że tu jesteście i zostawiacie po sobie ślad. To daje ogromną motywację do pracy nad sobą i starania się jeszcze bardziej. Mam nadzieję, że spodobało Wam się na moim blogu i że zostaniecie na dłużej, by razem ze mną współtworzyć to miejsce.