Sałatka szpinakowa z miodowo-musztardowym dressingiem
Przez ostatnie problemy ze zdrowiem zaczęłam zwracać większą uwagę na to, co ląduje na moim talerzu. Dziś mam dla Was propozycję na pyszną sałatkę bogatą w witaminy.
Potrzebne nam (na 2 porcje):
- trzy duże garści szpinaku
- pół czerwonej papryki
- pół ogórka
- pół sporego lub jedno małe awokado
- pół pęczka szczypiorku
* dressing:
* dressing:
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- po łyżeczce musztardy francuskiej i miodowej
- pół łyżeczki kremu z moszczu balsamicznego
- dwie łyżeczki miodu
- odrobina soku z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dressingu wrzucamy do miseczki i łączymy za pomocą trzepaczki. Jeśli dressing jest za gęsty, dodajemy więcej oleju. Szpinak płuczemy i zostawiamy w durszlaku do przeschnięcia. Awokado i ogórka kroimy w talarki, a paprykę w sporą kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i stopniowo dodajemy dressing, mieszając tak, by pokrył cienką warstwą warzywa. Całość posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.
Lecę po krem z moszczu balsamicznego, nie używałam dotąd takiego,.... i sałatka , na myśl której cieknie mi ślinka. Mniaaaaam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Sama zaczęłam z niego korzystać już dawno temu. Świetnie komponuje się również z caprese :)
UsuńTo prawda :)
OdpowiedzUsuń