Ciasto bounty





 Kruchy spód, mocno kokosowe nadzienie i zwieńczająca wszystko polewa czekoladowa. Pychota jakich mało. Zrobiłam to ciasto na prośbę mojego mężczyzny i przyznam szczerze, że byliśmy tym ciastem oczarowani. Oboje uwielbiamy batoniki, które posłużyły za wzór i muszę przyznać że chętnie poeksperymentuję z innymi batonami. ;)



Potrzebne nam:
- opakowanie gotowego ciasta na tartę
- 400 ml mleka
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
- budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 80-90 g masła
* polewa:
- 3 łyżki śmietany 18%
- 100 g masła
- 5 łyżek cukru
- 2-3 łyżki kakao
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Gotowe ostudzić.
   Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka dodać wiórki kokosowe, likier oraz rozrobiony budyń. Gotować na małym ogniu mieszając. Na koniec dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i mieszać do połączenia składników. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, po czym wyłożyć na ostudzony spód z ciasta.
  Żelatynę zalać mlekiem i odstawić na chwilę. Masło, śmietanę i cukier umieścić w rondelku i rozpuścić. Dodać żelatynę oraz kakao i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Polewę rozprowadzić na cieście. Gotowe wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Komentarze