Ciasto ucierane z kwaśną śmietaną i owocami
Jestem ogromną fanką ciast z owocami sezonowymi. Z kremem czy bez, świeże owoce zatopione w cieście to coś, co uwielbiam. Tym razem przygotowałam ucierane ciasto ze świeżymi malinami i borówkami, słupkami migdałów i gęstą, kwaśną śmietaną. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie szybkie.
Potrzebne nam (na prostokątną formę 20cm x7cm):
*na ciasto ucierane:- 2 spore jajka
- 100 g masła
- 1/3szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Tip: Składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej.
* dodatkowo:- świeże owoce (u mnie maliny i borówki)
- kilka łyżek migdałów w słupkach
- gęsta, kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Masło należy utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cły czas ubijając dodać sól. Następnie dodać jajka, ubijając przez chwilę po każdym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodać do ubitej masy i wymieszać szpatułką lub drewnianą łyżką.Formę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Do tak przygotowanej przełożyć ciasto. Wyrównać wierzch ciasta, posypać świeżymi owocami i migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. na około 30-35 minut (termoobieg). Jeśli po tym czasie ciasto jest wilgotne, pozostawić w piekarniku na kolejne 5 minut. Gotowe wystudzić.
Ciasto najlepiej smakuje jeszcze nieco ciepłe, polane zimną śmietaną i obłożone świeżymi owocami. Jeśli chcecie przygotować ciasto w formie o średnicy 26 cm, użyjcie dwa razy więcej składników.
Ciasta z owocami są wyborne.
OdpowiedzUsuń