Cynamonowe palmiers
Palmiers to ciasteczka z karmelizowanego ciasta francuskiego. Ich zdecydowanym plusem jest czas przygotowania - wystarczy 20 minut, żeby cieszyć się ich smakiem. Są idealne w przypadku niespodziewanej wizyty przyjaciół lub rodziny.
Potrzebne nam:
- opakowanie ciasta francuskiego
- drobny cukier
- cynamon
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Ciasto posypać z obu stron cynamonem i położyć na wysypanej cukrem stolnicy. Delikatnie wałkować, tak by cukier przyczepił się do ciasta. Obrócić na drugą stronę i znów wałkować, tak by ciasto było dokładnie oblepione cukrem. Ciasto zawijać z obu stron do środka, tak by obok siebie powstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić na 1-centymetrowe plastry i delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając delikatne odstępy (ciastka lekko urosną). Piec 10 minut, następnie delikatnie za pomocą łopatki obrócić ciastka na drugą stronę i piec kolejne 7 minut, uważając, by cukier się nie przypalił. Gotowe przełożyć na talerz i odstawić na parę minut, żeby ostygły.
Lubie takie ciasteczka.. Ogólnie lubię słodkie pieczone w domu
OdpowiedzUsuńDomowe słodycze są najlepsze - przygotowując je własnoręcznie dokładnie wiesz, co w nich jest ;)
UsuńSzybkie a jakie smaczne! :) Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, są przepyszne :)
Usuń